BISKUT SEMPERIT SUSU
ASSALAMUALAIKUM semua..
Hari ni cik nak kongsi resepi macam mana nak buat BISKUT SEMPERIT SUSU. tak lama lagi nak puasa. mesti ramai orang nak cari resepi biskut untuk jual semasa puasa nanti kan.. Biskut ni ialah biskut kegemaran saya. Lagi satu biskut ini MUDAH dan RINGKAS. Tidak memerlukan bahan untuk membuat. Biskut nI RANGUP, dan CAIR dimulut. Dan cik akan memberi tips sedikit untuk buat BISKUT SEMPERIT SUSU ni.. tips ni melalui dari pengalaman cik sendiri ketika membuat biskut ni..
BAHAN-BAHAN
250 Gram Buttercup .
500 Gram Tepung Jagung
500 Gram Tepung Jagung
100 Gram Tepung Kastard
Setengah Tin Susu Manis
Acuan biskut semperit
Acuan biskut semperit
Hiasan
CARA-CARA
1.Pukul buttercup dengan susu manis. tak perlu terlalu lama, sebab kita bukan buat kek. kita cuma buat biskut. kalau biskut, tidak perlu pukul mentega sehingga kembang. Yang paling penting, jangan cuba nak ubah buttercup jadi margerin biasa,sebab apa?sebab. Margerin ada rasa masin sedikit. jadi tidak sesuai untuk buat semperit susu ni. Ni dari pengalaman cik sendiri.
1.Pukul buttercup dengan susu manis. tak perlu terlalu lama, sebab kita bukan buat kek. kita cuma buat biskut. kalau biskut, tidak perlu pukul mentega sehingga kembang. Yang paling penting, jangan cuba nak ubah buttercup jadi margerin biasa,sebab apa?sebab. Margerin ada rasa masin sedikit. jadi tidak sesuai untuk buat semperit susu ni. Ni dari pengalaman cik sendiri.
2.Masukkan tepung kastard yang di ayak dengan tepung jagung sedikit demi sedikit.
Kalau guna mixer, masukkan sedikit demi sedikit.Kalau masukkan sekali gus,mandi
tepung lah jawabnya. bila dah menjadi doh sedikit,tutup mixer anda,yang penting
jangan takut bermain dengan tepung ye.masukkan lebihan tepung tadi dan uli guna tangan.
jangan takut bermain dengan tepung ye.masukkan lebihan tepung tadi dan uli guna tangan.
3. Bila dah siap,masukkan doh sedikit demi sedikit kedalam acuan untuk buat semperit dan hias ikut kreativiti anda.kalau cik, cik guna hiasan love. Macam dibawah ni.ni ajaran kawan cik. ( boleh jugak guna bunga hidup untuk hias. ajaran sesat). haha.. ni bakar selama 20 minit pada suhu 150' darjah selsius..
Ni biskut yang sudah di siapkan.. Tinggal bakoo jer lagi.. |
kita bakooo diaaa... nyumm nyummm.. |
Ni lah hasilnya.. Buruk dirupa.. indah dirasa.. Siap ada love lagi.. |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan